Психология на подаръка

Всички предмети, които подаряваме биха били най-обикновени вещи, ако не са заредени с емоционално послание към този, към който са адресирани. Подаръкът си има своя символен език. Той може да бъде вещ, но може да бъде и преживяване. Затова, когато избираме за някого подарък е добре да преценим какво послание искаме да му предадем. В жеста на подаряването е най-важно да зарадваш, да видиш усмихнатите очи срещу себе си, да дариш частица щастие на другия. Това е начин за затвърждаване на емоционалната връзка.
Ако се върнем назад в зоопсихологията, можем да видим поведението на паяка, който поднася на своята избраница муха. Колкото по-голяма е мухата, толкова по-големи са шансовете на паяка да остане жив. Оттук можем да изведем най-древната функция на подаръка – „подаряваш, за да не бъдеш изяден “.
По-нататък със зараждането на религиите се появява поднасянето на дарове от човека към Бог. Така човек се „договарял“ с недостъпните свръхестествени сили. „ Аз ти давам крава или бик, а ти на мен здраве, добра реколта, опростени грехове и щастлив живот.“

Оттогава досега, обаче функциите на подаръците са се изменили и той започва да придобива все повече лични, индивидуални форми. Подаряването се превръща в начин за получаване на удоволствие.
В наше време подаръкът е форма за изразяване на себе си. Когато подарява, човек иска да разкаже нещо за себе си. Избирайки определена вещ, ние подсъзнателно споделяме своето преживяване към конкретния човек, закодираме своето послание. Купуването на подаръци е най-емоционалното пазаруване, защото поводът са изцяло чувствата между подаряващия и получателя, а целта е реализиране на някакво внушение, предизвикване на реакция.
Трудността при избора на подарък идва от потребността през жеста на подаряването да утвърдим себе си. И когато се лутаме по магазините и се чудим какво точно да купим, ние не се питаме толкова за желанието на другия, колкото за собственото си желание да получим одобрение, похвала, приемане, уверение за егото си, а това е важна, изначална човешка потребност.
В тайната на добрия подарък стои умението да вложим в него подходящото послание, така че този, който го получава да може да го „разчете“.
Пазаруването на подаръци може да се превърне в проблем, когато заангажира прекалено много съзнанието и времето ни и да премине в истерия, от която се нарушава душевния и социален комфорт.

Татяна Жекова – психолог