Ножицата на възрастовата разлика – все по-отворена и по-отворена.

Всички проблеми, с които се сблъскват мъжете и жените в своите отношения са стари колкото света. Те си остават такива във времето. Променят се само нашите мисли и разбирания.
В масовото съзнание битуват стереотипи по отношение на „нормалната връзка“ между мъжа и жената. Един от тях очертава представата, че за изграждане на добра връзка трябва да се съобразят общоприетите критерии за разликите във възрастта на двамата партньори .
Изборът на партньор включва съзнателно или несъзнателно възрастовия признак. Традиционно се събират мъже и жени, които са от едно поколение. Най-честата разлика е 1-3- 5 години, като мъжът е по-възрастният. Но тази тенденция никога не е изключвала мащабни отклонения в една или друга посока. Известни са хора, разчупили стереотипи по отношение на това, което правят, включително и в личния си живот. Те се изправят срещу табутата и нормите в обществото и формират нови критерии. Това разбира се е придружено със скандализиране на общественото мнение, порицание, неодобрение, изолация и ред такива мерки, които социума налага. Ето няколко примера на известни хора, които са си позволили връзки извън „рамките“.
На 57 години Александър Дюма – баща обикнал страстно актрисата Емилия Кордне, която тогава е само на 19 години.
На 72 годишна възраст Гьоте преживял пламенна любов със 17 годишната очарователна Улрика фон Лефетцо.
Хегел страстно преживява според неговите биографи само едно любовно увлечение – към Мария фон Тухер. Когато се оженили той бил 41 години, а тя само на 20 години.
Има случаи на дълбока любов, на опияняваща привързаност и когато жената е по-възрастна.
Шекспир се оженил за своята приятелка и първа любов – Ана Хетуей. По време на сключването на брака той бил на 18, а тя на 26 години.
Гьоте обичал в продължение на около 4 десетилетия омъжената Шарлота фон Шайн. Когато се срещнали той бил на 20 , а тя на 33 години.
Сергей Есенин на 27 години се жени за танцьорката Айседора Дънкан на 44 години.
Това са факти, но има и литературни произведения, които отразяват подобни взаимоотношения от реалността. В „Последна любов“, Уилям Уортън описва по много деликатен, нежен и вътрешен начин историята на Джак и много по–възрастната от него Мирабел. Брилянтен пример за това как се случва една такава връзка, колко дълбока и смислена може да е тя.
В нашият свят процентът на двойките с по-голяма възрастова разлика все повече нараства. Наблюдава се разпад на стария тип семейство, поради жаждата на човек за дълбоко емоционален, интимен живот, без оглед на времето и традиционната брачна сметка. С времето се установява като по-приемлива комбинацията, когато мъжът е по-възрастен от жената, дори да е много по-възрастен. По –неприемлив се оказва обратният вариант, когато жената е по-възрастна от мъжа. Тази комбинация понякога е толкова необичайна, че може да възмути и скандализира общественото мнение.
С осъзнаването на жената като личност, нещата се променят. Носител на собствени емоции и чувства тя налага правото на собствен избор на партньор. Възпроизводството вече не е основна и единствена функция. Така тя също започва да разчупва рамките и правилата.
Проблемът с възрастта като критерий за избор на партньор, има връзка не само с физиологията, но и с психологията на любовта. Интимният живот е сложна гама от преживявания. Напредналата възраст отстъпва биологически на по-младата възраст. Но по-напредналата възраст „бие“ младата възраст с богатството на душевността, опита, широтата на възгледите и емоционална интелигентност. Възрастовата разлика не помрачава емоциите, ако няма душевно застаряване. В такъв смисъл критерият за годините отпада и любовта излиза извън физиологическата власт на времето.

Татяна Жекова – психолог
за сп. Desense