Хипнотерапия

При какви заболявания се прилага хипноза?

„ –  Какви болести лекува хипнозата? Може ли предварително да се каже за определен пациент от колко сеанса има нужда?

– Списъкът на проблеми, разстройства, заболявания и области на приложение на хипнозата е дълъг, затова ще ги дам по азбучен ред: акушерство, алергии, алкохолизъм, анорексия, невроза, астма, болки, булимия, гинекология, гризане на нокти, депресиии, емоционални разстройства, заекване, кожни заболявания, личностни разстройства, мигрена, наркомании, неврози, стресови разстройства след травми, сценична треска, психосоматични разстройства, разстройства на съня, рак, сексология, спешна медицина, стоматология, страхове, тихове, тревожност, тютютнопушене, фобии, хирургия други разстройства и заболявания.

Работата обикновено предполага психотерапевтични сесии в продължение на няколко месеца, веднъж седмично. В редица случаи съвместно работят  различни специалисти – лекар, сексолог, психолог, логопед, социален работник „

Милен Николов, 2001г

Хипнотерапия – приложение

Подходяща при емоционални и личностни проблеми

Неврози, тревожност,  фобии, стрес ; разстройства на съня.

Сексуални проблеми и разстройства.- Сексуално желание/намалено, отсъства/. Сексуална възбуда / липса на ерекция;липса на секреция; вагинизъм/. Оргазъм / предварителна/бърза/ забавена еякулация; липса на оргазъм/. Социалните/сексуални контакти. Хомосексуалност. Опознаване на собствената сексуалност. Минали сексуални травми.

Речеви разстройства.

„ Вече ще говориш свободно и гладко…Предишните притеснения от запъване и заекване се разсейват и говориш гладко…Предишните страхове да разговаряш с непознати, с група хора, по телефона или да казваш стихотворение пред класа, намаляват значително и изчезват….Говориш уверено и спокойно…Да говориш ти доставя удоволствие…Сега започни шепнешком и ще чуеш, че това е така…. „   Gue J.& David A. Oaklei

Заекването: не е тревожност, а разстройство на моторния речеви контрол.  Хипнозата не може да бде да бъде разглеждана като основен метод.

Загуба на гласа.

Разстройства на храненето – наднормено тегло. /Податливостта на хипноза е от значение/

Начини на хранене, начин на живот. Различаване на собствените емоции. Представи за лошите последствия от наднорменото тегло. Възрастова регресия към времето, когато още не е бил/а/ дебел/а/. Контрол над импулсите. Stop! Реално „Аз”/ Идеално „Аз”. Възрастова прогресия. Групова работа. Мотивация, решаване на проблеми.

Анорексия невроза. – хипноза / намаляване на напрежението, по-висок самоконтрол, реалистично възприемане на собственото тяло, личностно развитие /.

Булимия. Хипноза в съчетание с поведенческа терапия.

Зависимости – алкохолизъм, наркомании, тютюнопушене. Хипнотерапия: прекъсване на обичайното поведение, самоконтрол, справяне със стреса, със социалния натиск, с кризите, личностно развитие.

Спиране на цигарите, хипноза, самохипноза – има известнавръзка между податливостта на хипноза и успешността.  Отказване от пушенето + ограничаваща пушенето среда ; от значение са податливостта на хипноза, погълнатостта от преживяванията, времето на контакта терапевт- клиент.

Психосоматични разстройства.

Стресът, повишената активност на автономната нервна система и емоциите / гняв, страх/, могат да провокират астматичен пристъп. Методи като хипноза, релаксация, биологичена обратна връзка, поведенчески методи, могата да бъдат използвани за контролиране на пристъпите.

Хипнозата може да бъде използвана в консултирането и образованието на диабетно болните, за справянето както със специфичните за тях страхове и тревоги, така и със стреса на ежедневието.

Нощни напикавания; вредни навици.

Леглото е сухо Отбелязване на схема дните, когато леглото сутрин е сухо. „Мозъкът – компютър на тялото”. „Ти си шефът на тялото си”. „ Можеш да се събуждаш”.

Гризане на нокти – отвращаващи методи.

Болки. ИЗЧЕЗНА.

Болката е сложно преживяване – свързана е с неприятни усещаня с определена сила, продължителност, място в тялото и специфика, с мисли, очаквания, емоциии, с едно или друго поведение.

Трябва да се има предвид, че болката сигнализира, че нещо не е наред, и в някои случаи е по-добре тя да не бъде премахвана, а чрез хипноза – трансформирана в друго, по- поносимо усещане.

Гинекологични пролеми. Аменорея. Директни внушения- Предизвикване на усещанията, предшестващи менструацията. Възрастова регресия до време с нормална менструация.

Милен Николов, 2003г