Как да направим впечатление?

Как да направим впечатление?

Познатата поговорка “ По дрехите посрещат, по ума изпращат”, важи с пълна сила и в днешната реалност. Само че, за да те изпратят, първо трябва да си се заявил, заинтригувал, и по някакъв начин да си допуснат да покажеш способностите и възможностите си.
Да можем да заявим себе си по най- успешния начин, за да получим онова, от което се нуждаем, е изкуството на правилното впечатление.
Комуникацията най-често протича по визуалния канал. Чрез външния си вид подаваме информация за себе си. С помощта на външния облик човек показва своето място в социален план. Да управляваме впечатлението, което създаваме, дори без думи е изкуство и умение, което се учи. Модата помага на човек да бъде съответен на социалните реалности. Приобщава го към тази или онази група от обществото чрез един от основните маркери за принадлежност – визията.
Противопоставянето на модно-старомодно, стилно–кичозно, луксозно – ширпотреба, избирайки стандарти, човек в същото време отхвърля други. Показателен е в този случай например образът на психолога. Общо взето човек се обръща към него, когато желае да подобри качеството си на живот. Ако човекът, при който отивате е одърпан и не излъчва поне някаква доза социален просперитет, много трудно бихте се оставили в ръцете му. Чрез облеклото си ние подражаваме на определена референтна група и се заявяваме като част от нея. Доколко само външната показност е достатъчна за това, вече е друг въпрос!
В различните ситуации в общуването ние се опитваме да създадем целенасочено впечатление. Най – често искаме то да е положително. В деловата сфера – при интервю за работа, преговори, когато трябва да акцентираме върху своите качества и благонадеждност, добрия ефект е положителното впечатлени, свързано със заявка за социално благополучие и материален успех.
Физическата привлекателност не е способна изцяло да замаскира или претопи всички останали личностни качества. Външният вид формира първото впечатление, което в днешно време става все по значимо. Но ако човек не поработи върху личностното си усъвършенстване и адекватни поведенчески модели и качества, едва ли може дълго да се разчита на дрехите и външността. Добре е да се знае, че модната дреха може да помага, но не е основният и единствен начин са самоутвърждаване и реализация. В някакъв момент ако това е начин, поради липса на друга възможност да заявиш себе си – добре. Но ако се превърне в единствен начин, това вече е спънка по пътя на здравото движение към самоутвърждаване.

Татяна Жекова -психолог
за сп. Desene